03 June 2013

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αποτρίχωση στο σπίτι

Το καλοκαίρι πια μπήκε για τα καλά και πλέον καλύπτουμε όλο και λιγότερα σημεία του κορμιού μας. Είναι δηλαδή η περίοδος της δίαιτας και της αποτρίχωσης !!!! Παρακάτω σας δίνουμε αναλυτικά τις μεθόδους  με τις οποίες μπορείτε να απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο σπίτι καθώς και χρήσιμες συμβουλές  για να τις εφαρμόσετε σωστά!
Το ξύρισμα
Το ξύρισμα είναι η πιο συχνή μέθοδος αποτρίχωσης δεδομένου ότι είναι πολύ οικονομική και με γρήγορα αποτελέσματα αφού απαιτεί ελάχιστο χρόνο. Άλλο ένα πλεονέκτημα της είναι ότι απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την περιοχή. Βέβαια τα αποτελέσματα της είναι πολύ προσωρινά γιατί οι τρίχες δεν αφαιρούνται από τη ρίζα οπότε το ξύρισμα πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά. Αυτή η μέθοδος συνιστάται σε γυναίκες που έχουν σχετικά μικρή και αδύναμη τριχοφυΐα.
Για ένα επιτυχημένο ξύρισμα λοιπόν ακολουθήστε τα παρακάτω για να μειώσετε τις  ανεπιθύμητες παρενέργειες του ξυρίσματος.
1) Αποφύγετε το ξύρισμα αμέσως μόλις ξυπνάτε. Αφήστε το δέρμα σας να επανέλθει και κάντε το αργότερα.
2) Προετοιμάστε σωστά την περιοχή. Σας συνιστούμε να κάνετε μια απολέπιση στην περιοχή πρώτα ώστε να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα και μετά θα δείτε ότι το ξυράφι θα γλιστρά πάνω στο δέρμα σας .Αν πάλι βιάζεστε ή δεν έχετε κάποιο προϊόν απολέπισης απλά αφήστε να τρέξει μπόλικο νερό στην περιοχή για λίγα λεπτά ώστε να ανοίξουν οι πόροι και να δεχτεί η επιδερμίδα σας καλύτερα το ξυράφι.  
3) Χρησιμοποιήστε αφρό ξυρίσματος ή αν σας ερεθίζει ,κάντε μπόλικη σαπουνάδα με το αφρόλουτρο σας και περιμένετε λίγο. Όσο μένει ο αφρός ή η σαπουνάδα μαλακώνουν οι τρίχες και αφαιρούνται πιο εύκολα.  Αν τώρα έχετε πολύ σκληρές τρίχες χρησιμοποιείστε και μαλακτική μαλλιών.
4) Βρείτε το κατάλληλο ξυραφάκι (ή ακόμα και ξυριστική μηχανή)για εσάς και φροντίστε να αλλάζετε συχνά την κεφαλή του γιατί με ένα παλιό ξυραφάκι ο ερεθισμός είναι δεδομένος ό,τι κι αν κάνετε. Τα καλύτερα ξυραφάκια πάντως κατά τη γνώμη μου είναι τα αντρικά. Αν δίνουν καλά αποτελέσματα στην αντρική τρίχα που είναι πιο σκληρή σκεφτείτε τι θαύματα μπορούν να κάνουν σε μας.
5)  Ξεκινήστε να ξυρίζετε με την ίδια φορά που βγαίνουν οι τρίχες και έπειτα αφού κάνετε λίγη σαπουνάδα ακόμα ξυρίστε αντίθετα. Το πρώτο θα απομακρύνει τις τρίχες χωρίς να ερεθίσει το δέρμα και το δεύτερο θα κάνει το ξύρισμα πιο βαθύ.
6) Αφού ξυριστείτε και ξεπλυθείτε σκουπίστε απαλά την περιοχή με μια βαμβακερή πετσέτα και βάλτε μία ενυδατική κρέμα σώματος . Αν δε βιάζεστε να βγείτε από το σπίτι ακόμα καλύτερα θα ήταν βάλετε λίγη βαζελίνη ή baby oil. Θα κάνει το δέρμα σας πολύ μαλακό.
7) Αν την επόμενη μέρα αρχίζετε να νιώθετε φαγούρα(θα είναι επειδή ξεκινούν να βγαίνουν οι καταραμένες τρίχες πάλι…) χρησιμοποιείστε πάλι λίγη βαζελίνη ή baby oil ή ακόμα και κάποιο έλαιο από καρπούς όπως αμυγδαλέλαιο ή ακόμα και ελαιόλαδο. Και θα ανακουφιστείτε και θα μαλακώσει η κεφαλή της τρίχας που ετοιμάζεται να βγει.   
Το κερί
Είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αποτρίχωσης στο σπίτι για εσάς που μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο αλλά απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία. Αν δεν διαθέτετε ταλέντο και υπομονή καλύτερα να επισκεφτείτε μια αισθητικό. Η αποτρίχωση με κερί είναι πολύ οικονομική και τα αποτελέσματα της έχουν μεγάλη διάρκεια ακόμα και 20 μέρες αφού οι τρίχες ξεκολλάν από τη ρίζα . Το κακό είναι ότι είναι επώδυνη ειδικά τις πρώτες φορές και μπορεί να γίνει μόνο σε μεγάλες τρίχες οπότε αυτό σημαίνει ότι για λίγο καιρό θα κυκλοφορείτε με ορατή τριχοφυΐα.
Μετά την αποτρίχωση με κερί το δέρμα είναι ερεθισμένο και μερικές φορές παρατηρούνται κοκκινίλες  για λίγες ώρες . Γι΄ αυτό δεν μπορείτε να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα ή σε πισίνα την ίδια μέρα μέχρι να φύγει ο ερεθισμός . Για να φύγει γρήγορα αυτό το σύμπτωμα χρησιμοποιήστε παιδική κρέμα τύπου Fissan. Είναι ιδανική για τους ερεθισμούς ακόμα και σε δύσκολες περιοχές όπως το μπικίνι.
Η χαλάουα
Είναι ένα μείγμα ζάχαρης και νερού (ή χυμού λεμονιού), το οποίο απλώνεται όσο είναι ακόμα χλιαρό στο δέρμα. Στη συνέχεια όταν αυτή παγώσει , την τραβάτε απότομα και μαζί της ξεκολλούν και οι ανεπιθύμητες τρίχες από τη ρίζα. Και σε αυτή τη μέθοδο οι τρίχες πρέπει να είναι αρκετά μακριές για να τις πιάσει αλλά αν χρησιμοποιείτε χαλάουα θα δείτε ότι με τον καιρό οι τρίχες αδυνατίζουν και εμφανίζονται πιο αραιά. Είναι οικονομική και τα αποτελέσματα έχουν διάρκεια περίπου 15-20 μέρες . Βέβαια είναι και αυτή επώδυνη στην αρχή όπως το κερί αλλά επειδή φτιάχνεται από φυσικά συστατικά δεν προκαλεί τόσες αντιδράσεις στο δέρμα. 
Αν τώρα εμφανιστεί κάποιος ερεθισμός λόγω του τραβήγματος χρησιμοποιείστε και πάλι κάποια παιδική κρεμούλα.
Οι αποτριχωτικές κρέμες
Είναι η μέθοδος αποτρίχωσης της τελευταίας στιγμής. Οι αποτριχωτικές κρέμες περιέχουν κάποιες ουσίες, οι οποίες «καίνε» την τρίχα και την αποδυναμώνουν έτσι ώστε σε 10 μόλις λεπτά οι τρίχες να απομακρύνονται από την περιοχή με μία σπάτουλα. Το καλό είναι ότι αυτή είναι μία ανώδυνη μέθοδος και δε χρειάζεται καμία προετοιμασία όμως με βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα αφού η τριχοφυΐα δεν αντιμετωπίζεται από τη ρίζα της 
Γενικά δεν προκαλούν προβλήματα όμως επειδή πρόκειται για κρέμα με χημικές ουσίες θα πρέπει να εξετάσετε την περίπτωση της αλλεργικής αντίδρασης πριν τη δοκιμάσετε σε μεγάλη περιοχή.
Οι ηλεκτρικές αποτριχωτικές μηχανές
Οι  ηλεκτρικές αποτριχωτικές μηχανές είναι μία επένδυση που σας απαλλάσσει οικονομικά από τις επόμενες αποτριχώσεις . Η λειτουργία τους είναι απλή. Οι μικροί περιστρεφόμενοι δίσκοι που διαθέτουν εγκλωβίζουν την τρίχα και την αφαιρούν από τη ρίζα της άρα και τα αποτελέσματα τους έχουν διάρκεια. Τις πρώτες φορές μπορεί να πονέσετε και να κοκκινίσει λίγο η περιοχή αλλά αντιμετωπίζεται με τους τρόπους που είπαμε παραπάνω.
Για πιο εύκολη αφαίρεση των τριχών καλό είναι πριν να έχετε προετοιμάσει την περιοχή κάνοντας ένα ντους ή απολέπιση. Θα ανοίξουν οι πόροι και έτσι οι τρίχες θα απομακρύνονται πιο εύκολα . Ακόμα μην εφαρμόσετε τη μηχανή κόντρα στη φορά των τριχών γιατί τελικά αυτές απλά θα σπάσουν και δε θα ξεριζωθούν.
Προσοχή!!!
Κάθε περιοχή του σώματος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά οπότε δεν μπορούμε να ακολουθούμε παντού τους ίδιους τρόπους αποτρίχωσης. Αν για παράδειγμα βάλουμε ξυράφι στο πρόσωπο μας θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη μέρα το αποτέλεσμα «Μπαρμπα-Γιώργος».
Για το πρόσωπο ή το μπικίνι που είναι αρκετά ευαίσθητες περιοχές καλό είναι να συμβουλευτούμε πρώτα μια αισθητικό για να μας προτείνει τι μπορούμε να κάνουμε.
Συνήθως για το μουστάκι ή για την περιοχή της κοιλιάς χρησιμοποιούμε αποτριχωτικές κρέμες με την προϋπόθεση ότι δεν έχουμε κάποιου είδους αλλεργία.
Για το μπικίνι μπορούμε να επιλέξουμε ξύρισμα, κερί ή χαλάουα φτάνει να ξέρουμε πώς να εφαρμόσουμε σωστά αυτές τις μεθόδους αλλιώς απευθυνόμαστε σε αισθητικό.
Για τα πόδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα πάντα επιλέγοντας οι ίδιες ποια μέθοδος μας ταιριάζει ανάλογα με τις ανάγκες μας αλλά και το πόσο άμεσο ή μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θέλουμε.
Για τις μασχάλες ο πιο συχνός τρόπος είναι το ξύρισμα αφού οι τρίχες εκεί είναι συνήθως μαλακές και λίγες και είναι εύκολο να το κάνουμε καθημερινά.