08 November 2013

Οι 5 βασικοί τύποι επιδερμίδας. Εσύ γνωρίζεις το δικό σου;

Είναι γεγονός. Πάνω από το 65% των γυναικών χρησιμοποιούν λάθος προϊόντα για την περιποίηση της επιδερμίδας τους καθώς δεν γνωρίζουν τον τύπο της. Κανονική, μεικτή, ξηρή, ευαίσθητη ή λιπαρή, ότι τύπο και αν έχεις χρειάζεσαι και τα κατάλληλα προϊόντα. Άραγε εσύ γνωρίζεις το τύπο της επιδερμίδας σου και αν ναι χρησιμοποιείς τα σωστά προϊόντα περιποίησης; Αν έχεις αμφιβολίες, διάβασε το παρακάτω άρθρο και ενημερώσου γρήγορα και απλά.


1. Κανονική επιδερμίδα- Normal skin
Αισθάνεστε το δέρμα σας ζωντανό, ελαστικό και απαλό; Τότε είστε από τις τυχερές! Έχετε το λιγότερο προβληματικό τύπο. Το δέρμα σας είναι λείο, χωρίς πόρους, ελαστικό, ενυδατωμένο, λαμπερό, ομοιόμορφο χρώμα και με ματ όψη. Ακόμη και με ελάχιστη φροντίδα, θα φαίνεται υγιές και σε προχωρημένη ηλικία.
Χρειάζεστε: Απαλό γαλάκτωμα και λοσιόν χωρίς οινόπνευμα και απαλή ενυδατική κρέμα πρωί-βράδυ. Απολέπιση 1 φορά την εβδομάδα με μάσκα και βιταμίνες

2. Ξηρή επιδερμίδα- Dry skin
Νιώθετε ότι το δέρμα σας να σας «τραβάει» ; Ξηρή επιδερμίδα σημαίνει ότι η πετσέτα σας μετά τον καθαρισμό παραμένει καθαρή, αλλά το δέρμα στο πρόσωπό σας το νιώθετε σαν φύλλο, ξηρό και σφιχτό. Το ξηρό δέρμα μπορεί εύκολα να αναπτύξει ένα χλωμό τόνο, ρυτίδες και λεπτές πόρους. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στον ήλιο και επιρρεπές στα σημάδια της γήρανσης ακόμα και σε ένα νεαρό άτομο.
Χρειάζεστε: Για να το κρατήσετε υγιές θα πρέπει να του προσφέρετε φροντίδα σε βάθος και να χρησιμοποιείτε τακτικά φυσικές μάσκες με βιταμίνες και κρέμες με λιπαρά στοιχεία. Κάντε ενυδατική μάσκα μία φορά την εβδομάδα. Βάζετε πάντα αντηλιακό.  


3. Λιπαρή επιδερμίδα- Oily skin
Το λιπαρό δέρμα είναι  προβληματικό – παρουσιάζει συνήθως γυαλάδα, έχει διεσταλμένους πόρους, στίγματα και έχει τάση για ακμή. Είναι τραχύ στην υφή του ενώ έχει μία κιτρινόλευκη απόχρωση. Έχει όμως και ένα μεγάλο καλό! Δεν είναι πολύ επιρρεπές στη γήρανση και τις ρυτίδες.
Χρειάζεστε: Ειδικά όταν παρουσιάζει ακμή το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε το δερματολόγο σας. Ο προσεκτικός καθαρισμός, η χρήση μιας τονωτικής λοσιόν στο τέλος του καθαρισμού και η ελαχιστοποίηση κατανάλωσης υδατανθράκων θα σας βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας του λιπαρού δέρματος. Όμως προσέξτε μην το παρακάνετε με τον καθαρισμό. Όσο περισσότερο προσπαθείτε να αφαιρέσετε το σμήγμα με στυπτικές αλκοολούχες λοσιόν και σκληρά σαπούνια οι σμηγματογόνοι αδένες θα αντιδρούν με υπερέκκριση σμήγματος.


4. Μικτή επιδερμίδα- Combination skin
Αν έχετε μικτή επιδερμίδα, ανήκετε στην κατηγορία με τ νιώθετε το δέρμα μας λιπαρό στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη, πηγούνι) και ξηρό στο υπόλοιπο πρόσωπο.
Χρειάζεστε: Συνδυασμό περιποίησης της ξηρής ή κανονικής επιδερμίδας με εκείνη της λιπαρής. Στις ξηρές περιοχές, οι οποίες βρίσκονται συνήθως στα μάγουλα και γύρω από τα μάτια, επιλέξτε ένα απαλό σαπούνι με ενυδατικούς παράγοντες, ενώ οι λιπαρές περιοχές, συνήθως στο μέτωπο και τη μύτη, θα επωφεληθούν από το συχνό και λεπτομερή καθαρισμό.. Κάντε μία φορά την εβδομάδα μία ενυδατική μάσκα.


5. Ευαίσθητη επιδερμίδα- Sensitive skin
Είναι ίσως ο πιο προβληματικός και εύθραυστος τύπος  δέρματος, ο οποίος χρειάζεται ένα πολύ ιδιαίτερο είδος της περίθαλψης. Το δέρμα είναι λεπτό με μικρούς πόρους, ερεθίζεται εύκολα και παρουσιάζει ερυθρότητα και εξανθήματα, μπορεί να έχει αλλεργικές αντιδράσεις σε καλλυντικά ενώ μπορεί να είναι και επιρρεπές σε σπασίματα σε διάφορα σημεία. Επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες (κρύο, ήλιος, αέρα). Για να πάρετε τα σωστά προϊόντα σώματος για αυτόν τον τύπο του δέρματος απαιτεί πολύ μεγάλη έρευνα.
Χρειάζεστε: Λίγα και εξειδικευμένα καλλυντικά για ευαίσθητες επιδερμίδες. Αρκούν μία ελαφριά ενυδατική κρέμα και μία αντηλιακή. Αποφεύγετε τους ερεθισμούς και μην κάνετε απολέπιση με σκληρά προϊόντα.


What’s your skin type????